Stefan de Groot

Stefan de Groot / tentoonstellingen  / Michael Parkes & Massimo Rao De Steendrukken
Michael Parkes Massimo Rao steendrukken tentoonstelling

Michael Parkes & Massimo Rao De Steendrukken

Opdrachtgever: Robben Art & Design
Locatie: Jansstraat 46, Haarlem
Realisatie: 13 november 2012
Oppervlakte: 60 m2
Status: tijdelijk

Voor Robben Art & Design ontwierp Stefan de Groot de poster voor de tentoonstelling Michael Parkes & Massimo Rao De Steendrukken. De tentoonstelling liet steendrukken zien van de Amerikaanse kunstenaar Michael Parkes en de Italiaanse kunstenaar Massimo Rao. De steendrukken werden gemaakt in samenwerking met de steendrukker Ernst Hanke in Zwitserland. 

Steendrukken is een oude drukmethode die vroeger voor kleuren druk werd gebruikt. 

Documentaire
Voor de tentoonstelling maakte Stefan de Groot een documentaire over hoe deze oude druktechniek werkt. Aan de hand van ‘Dusk’, een werk van Michael Parkes, werd het steendruk proces stap voor stap uitgelegd. Parkes en Rao werkte nauw samen met de steendrukker Ernst Hanke in een zogenaamde ‘Suicide Run’, een drukmethode waarmee één steen werd gebruikt om de steendrukken te maken. Elke keer als er een nieuwe kleur wordt toegevoegd  aan de tekening moet de stenen worden schoongemaakt een wordt de nieuwe kleur getekend door de kunstenaar op de steen. Dit proces heet de ‘Suicide Run’, omdat als er in de tussenliggende drukgangen een fout wordt gemaakt men helemaal opnieuw moet beginnen.Deze methode wordt nu niet meer gebruikt, omdat de steendruk studio van Ernst Hanke werd gesloten. Steendrukken van deze kwaliteit worden niet meer gemaakt. Tijdens de tentoonstelling waren in de gang alle drukgangen te zien van het kunstwerk ‘Dusk’.

Video impressie
Tijdens de tentoonstelling werd een video impressie gemaakt door filmer Siebe Meijer.

Colofon:
Concept & Ontwerp: John Robben
Poster Ontwerp: Stefan de Groot
Documentaire: Stefan de Groot