Stefan de Groot

Stefan de Groot / tentoonstelling  / Beach Dudes inspiratie van Edward Hopper
Stefan de Groot Beach Dudes Zandvoort

Beach Dudes inspiratie van Edward Hopper

Beach Dudes

Op het moment ben ik bezig met het maken van de tentoonstelling ‘We Gaan Naar Zandvoort!’ voor het Zandvoorts Museum. Voor de tentoonstelling moet ik het strandleven vatten van zo’n 100 jaar geleden en nu. Tijdens de zomer ben ik een paar dagen naar Zandvoort gegaan om het strandleven van nu te proeven en inspiratie op te doen voor de schilderijen die ik nog moet maken. Toen ik op de boulevard liep zag ik drie jongens op een bankje zitten die bezig waren hun skates aan te trekken. Wat mij bijzonder trof was de felle zon die op de lichamen viel en een contrasterende schaduw wierp op de ruggen. Ik begon aan het schilderij als een studie voor de schilderijen die ik nog moet gaan maken.
Schets

Stefan de Groot Beach Dudes schets

Beach Dudes Schets

Ik maakte eerst de compositie en een schets van het tafereel. In de schets probeerde ik al het contrast weer te geven met donker grafiet potlood. De highlights bracht ik aan met een wit potlood. Aanvankelijk zou het gewoon bij een schets blijven, maar iets aan deze afbeelding deed me denken aan een schilderij dat ik ergens eerder had gezien.

Edward Hopper – Ground Swell

Edward Hopper - Ground Swell

Edward Hopper – Ground Swell (1939)

In 2016 was ik op bezoek bij een vriend in San Diego en boven zijn bank hing een poster van een schilderij van een zeilboot met zeilers op de oceaan. Het was een schilderij van Edward Hopper, die ik eigenlijk alleen kende van het beroemde schilderij ‘Nighthawks’ uit 1942. Wat mij zo trof aan het schilderij van de zeilboot waren de felle kleuren en de harde contrasten die op de rugpartij viel van de man aan het roer.  De boot is wit, maar in de schaduwpartijen heeft het een blauwe kleur. Dit komt door de reflectie van het water. die zijn blauwe kleur weer krijgt van de blauwe lucht. Ik besloot om de schets toch verder uit te werken in een schilderij en ‘Ground Swell’ als inspiratie te gebruiken.
Eerste Opzet

Stefan de Groot - Beach Dudes Opzet

Beach Dudes Opzet

Voor het maken van dit schilderij, maakte ik eerst een grove opzet. Daarna schilderde ik meteen de diepste schaduwpartijen in om het contrast zo veel mogelijk te benadrukken. De donkere partijen diende als leidraad om de rest te schilderen. Ik schilder alles op de iPad met de Apple Pencil in de schilder app Procreate. In de app kan je ook je eigen kwasten maken. Voor dit schilderij maakte ik een speciale olieverf kwast die dezelfde karakeristieken heeft als een echte olieverf kwast.
Reflectie en Kleur
Stefan de Groot Beach Dudes Zandvoort

Om een realistisch effect te bereiken in een schilderij kijk ik vooral naar het licht en de reflectie. De schaduw van de bank op de grond heeft een blauwe kleur, dit komt door het licht van de lucht. De achterkant van de bank heeft een meer grijs gele toon; dit komt door de reflectie van de bruine tegels op de grond. Kleur is relatief, de kleur wordt bepaald door het licht. In de volle zon zou de bank puur wit zijn. Nu zijn de randen bovenop de bank puur wit omdat de zon er bovenop staat.
Als eerbetoon en knipoog naar het werk van Edward Hopper, schilderde ik de wolken in hetzelfde patroon en voegde ik rechst een zeilboot toe.
Beach Dudes is verkrijgbaar als een Metaal Print in mijn Shop.