Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Haarlem Zijlstraat 47 Schilderij

Haarlem Zijlstraat 47 Schilderij

Haarlem Zijlstraat 47 Schilderij

In 2017 besloot multimediakunstenaar Stefan de Groot om zijn stad Haarlem te schilderen. Het werd een serie schilderijen met de naam LookUp Haarlem. De Groot bekijkt de stad vanuit een ander perspectief. “Als je omhoog kijkt in een stad, dan zie je de prachtige gebouwen en details. Alle winkelstraten zien er tegenwoordig hetzelfde uit als je op ooghoogte kijkt, maar als je omhoog kijkt dan zie je de meest uiteenlopende architectuur.”

Zijlstraat 47 Oude Rabobank gebouw

Alle schilderijen hebben een bijzonder perspectief. De gebouwen worden van onderaf geschilderd, het is getekend vanuit een drie-punt perspectief, beter bekend als het kikker perspectief. In de Zijlstraat in Haarlem staat het gebouw dat vroeger de Rabobank was. Boven de deur staan twee beelden in een Amsterdamse School stijl. De schilderijen van Stefan de Groot kenmerken zich door het bijzondere lichtval. Dit schilderij schilderde hij omstreeks 5 uur in de middag. ‘De zon staat dan vrij laag en schijnt dan met een zachtgoude gloed. Hierdoor worden de schaduwen zachter en de kleuren rijker. Het beeld kwam tot leven en kwam los van de achtergrond.’

Je denkt dat je je eigen stad goed kent, maar als je het gaat tekenen dan leer je pas echt goed kijken

De schilderijen in de LookUp Haarlem serie hebben een algemeen kenmerk. In alle schilderijen zitten vogels. ‘Als je omhoog kijkt dan kom je overal vogels tegen. Ze zitten meestal op daken en richels. Deze meeuw zat niet op het gebouw, die heb ik er later ingeschilderd om de compositie af te maken. Het zijn zeer karakteristieke vogels en de witte veren staken mooi af tegen de donkere achtergrond.’ De Groot probeert zo natuurgetrouw te schilderen en let vooral op de structuren van stenen en op het licht dat op de gebouwen valt. Na de schetsfase begint De Groot met het schilderen op de iPad Pro met de Apple Pencil. Na het schilderen op de iPad werd de afbeelding geprint op canvas. Met acrylverf schilderde De Groot nog enkele details, zoals de veren van de meeuw en accenten in het licht van het beeld.

Dit schilderij is te koop. Tik op de link voor meer informatie over het schilderij

Beeld Oude Rabobank Haarlem