Stefan de Groot

Stefan de Groot / Interview  / Interview Stefan de Groot Computer Idee
Computer Idee nummer 15 Tekeken op de iPad Stefan de Groot

Interview Stefan de Groot Computer Idee

Interview Stefan de Groot Computer Idee

In het magazine Computer Idee van juni 2019 staat een interview met kunstenaar Stefan de Groot over het tekenen op de iPad en zijn boek Procreate 4 Handleiding.

Hieronder een kleine greep uit het interview.

Interview door Jolein de Rooij

Uitsmijter: Tekenen op de iPad
Illustrator, animator en kunstenaar Stefan de Groot tekent en schildert al sinds 2015 op zijn iPad Pro in de app Procreate. Hij schreef er een handleiding over, die nu ook beschikbaar is als papieren boek.

Misschien herinnert u zich Stefan de Groot nog van zijn tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort!’, waarvan we een schilderij publiceerden in Computer Idee 2. Hoe nostalgisch deze prent ook was, de afbeelding is gemaakt op de iPad Pro. De Groot schreef al een aantal boeken over digitaal schilderen. In mei verscheen ‘Procreate 4 Handleiding – tekenen op de iPad’. Ook geeft hij les in digitale teken(film-)technieken op YouTube.

 Ik vind het heel luxe dat ik mijn tekenstudio sindsdien overal mee naartoe kan nemen

Waarom heb je een handleiding geschreven over de Procreate app?

“Omdat ik al een paar jaar YouTube-video’s maak over tekenen op de iPad Pro. In de reacties staan altijd veel vragen, en die krijg ik ook tijdens live streams. Daarom heb ik een handleiding gemaakt over de Procreate app. In eerste instantie in het Engels en als eBoek in Apple Books. Maar er was ook behoefte aan een Nederlandstalige versie op papier, dus die is er nu. Ik heb trouwens een Nederlandstalig en een Engelstalig kanaal. Vooral dat laatste kanaal loopt heel goed. Ik ben inmiddels meer dan 300 tutorials verder. De video’s op ‘Stayf Draws  zijn meer dan 2,5 miljoen keer bekeken. Aan de statistieken en reacties kan ik zien dat een aardig deel van de kijkers in Hollywood woont en tussen de 25 en 35 jaar is. Ze maken bijvoorbeeld storyboards voor series en films. Eerst deden ze dat in Photoshop op een desktopcomputer, maar om op locatie te kunnen werken kiezen ze inmiddels voor de iPad Pro. Een ander deel van de kijkers is wat ouder. Ze hebben hun hele leven al veel getekend en geschilderd en zijn inmiddels met pensioen.”

Wat kun je allemaal met de Procreate app?

“Het mooie is dat je er snel mee van start kunt. Zodra je een canvas hebt gecreëerd, kun je beginnen. Er zijn een hoop standaard soorten kwasten en potloden waaruit je kunt kiezen. Ook kun je je eigen penselen maken om je eigen stijl te creëren. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan voor mijn tentoonstelling We Gaan Naar Zandvoort!. Ik had een impressionistische stijl nodig, dus heb ik mijn eigen penselenset ontworpen.  Je kan de app gebruiken als schetsboek, maar er ook volwaardige kunstwerken mee maken. Die kun je opslaan en delen, bijvoorbeeld via mail. De app kan je ook helpen bij het aanbrengen van perspectief. Eerst teken je een karakter of een object, en daarna kun je dat in perspectief slepen. In de nieuwste versie van Procreate kun je ook korte animaties maken. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.”

 

Procreate 4 handleiding -tekeken op de iPad Stefan de Groot

Procreate 4 Handleiding – Tekenen op de iPad
Softcover
Formaat: 21 cm – 29,7 cm
Pagina’s:  94
Full Color
ISBN: 978-94-91733-18-5
Prijs: € 29,95
Auteur: Stefan de Groot
Uitgever: Creative Cave Publishers