Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Mythologisch Schilderij ‘Pan’s Jacht op Syrinx’
Pan's jacht op Syrinx geschilderd door Stefan de Groot

Mythologisch Schilderij ‘Pan’s Jacht op Syrinx’

Mythologisch Schilderij ‘Pan’s Jacht op Syrinx’

‘Pan’s Jacht op Syrinx’ is een schilderij gebaseerd op de mythe van het ontstaan van de pan fluit.

Pan en Syrinx

Pan, de god van het woud en patroon van de herders en hun kudden en het dierlijk instinct leefde in Arcadia. Op een dag had Pan zijn zinnen gezet op de kuise nimf Syrinx. Vanaf de berg Lycaeum probeerde Pan haar te beminnen. Syrinx vluchtte in paniek en rende richting de Landon rivier. Bij de rivier aangekomen kon zij nergens meer heen en ze riep de hulp in van haar nimf zusters. Op het moment dat de hitsige Pan haar probeerde te pakken veranderde Syrinx in een riet stengel. Pan blies gefrustreerd langs het riet dat een bijzondere melodie liet horen. Pan besloot om 7 rietstengels af te snijden in aflopende lengtes en verbond ze met vlas. Zo onstond de Pan-fluit. De Grieken noemen deze panfluit Syrinx. 

Stefan de Groot Schets Pan en Syrinx

Schilderij

Het schilderij ‘Pan’s Jacht op Syrinx’ laat het moment zien dat Pan verbijsterd de rietstengels vasthoudt en niet weet welke rietstengel Syrinx is. Voor het maken van het schilderij maakte ik eerst een schets. Pan is meestal te zien als een faun met een baard en indrukwekkende horens. Pan heeft het bovenlijf van een mens en poten van een geit. Op zijn hoofd heeft hij horens van een ram of steenbok. In de schets fase kwam ik uit op een jonge Pan die net zijn sexualiteit heeft ontdekt. Ik had het schilderij ook ‘Pan loopt een blauwtje’ kunnen noemen. Zijn eerste verliefdheid verloopt dramatisch. In zijn linkerhand houdt hij de jurk van Syrinx vast en links is nog een armband van haar te zien.  In het water zijn witte water lelies te zien. Ze benadrukken dat de maagd Syrinx puur is gebleven.

Het schilderij ‘Pan’s Jacht op Syrinx’ is gemaakt door de kunstenaar Stefan de Groot en is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 25 stuks, genummerd en gesigneerd. Het schilderij is geprint op Dibond en ingelijst in een walnoten houten lijst. 

Ga naar de Shop om dit ‘Pan’s Jacht op Syrinx’te bestellen.