Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Levende Schilderijen voor documentaire ‘An Ocean Story’
Stefan de Groot levende schilderijen An Ocean Story

Levende Schilderijen voor documentaire ‘An Ocean Story’

Levende Schilderijen voor documentaire ‘An Ocean Story’

Voor de documentaire ‘An Ocean Story’ maakte kunstenaar Stefan de Groot ‘levende schilderijen’ over de biosfeer, het verdwijnen van koralen en plastic afval in de oceanen.

‘An Ocean Story’ is een documentaire gemaakt door Sander van Weert. Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk – moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? Sander van Weert volgde een team van By the Ocean We Unite, die proberen de oceanen schoon te houden van plastic. In Playa del Carmen gaan ze naar de Summit, waar alle grote sprekers aanwezig zijn, zoals de president van IJsland.

‘An Ocean Story’ is een documentaire gemaakt door Sander van Weert. Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk – moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? Sander van Weert volgde een team van By the Ocean We Unite, die proberen de oceanen schoon te houden van plastic. De toenemende vervuiling, overbevissing en klimaat verandering heeft desastreuze gevolgen voor de biosfeer van alle oceanen.

Op de World Ocean Summit 2018 in Playa Del Carmen spreekt Van Weert met belangrijke spelers op het gebied van politiek, milieuonderzoek en handel om de urgentie van de situatie volledig te begrijpen en wat we allemaal kunnen doen om dit fragiele ecosysteem te redden. Deze documentaire geeft een divers beeld over de klimaatverandering, het verdwijnen van mangroves, de plastic vervuiling en het effect dat het heeft op de koralen en biodiversiteit in de oceanen. 

Levende Schilderijen

Stefan de Groot levende schilderijen An Ocean Story

Voor de documentaire maakte Stefan de Groot ‘levende schilderijen’ die de problematiek van de biosfeer, plastic vervuiling en koraal verbleken uitlegt. Levende schilderijen zijn schilderijen die tot stand komen om een verhaal of gevoel uit te leggen. De Groot ontwikkelde deze techniek voor de tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort’ in het Zandvoorts Museum en heeft het nu verfijnd. 

Stefan de Groot:

‘Meestal wordt dit soort problematiek uitgelegd met animaties en infographics. Dat is een prachtige manier om ingewikkelde materie efficiënt uit te leggen. Toen Sander van Weert met de vraag kwam of ik voor zijn documentaire animaties wilde maken om coral bleeching, de biosfeer en de plastic vervuiling uit te leggen, was mijn eerste gedachte om het anders aan te pakken. Ik heb veel animaties gemaakt om producten, diensten en problematiek uit te leggen, maar na het zien van de eerste versie van ‘An Ocean Story’ vond ik dat niet passen. De overgang van de prachtige beelden van koralen en vissen met een infographic animatie zou te hard zijn. Ik besloot om alles te schilderen.’

Een ‘levend schilderij’ moet in één keer goed geschilderd worden, anders kan je weer opnieuw beginnen!

De ‘levende schilderijen’ zijn schilderijen waarin alle scenes over elkaar worden geschilderd waardoor er een organische film ontstaat. De beelden ondersteunen het verhaal. Voor het schilderen van alle beelden moet er eerst een storyboard worden gemaakt om alle schilderijen voor te bereiden. ‘Voor de opname van een ‘levend schilderij’ moet alles in één keer worden geschilderd. Als je bijvoorbeeld in het midden een fout maakt, dan kan je weer van vooraf aan beginnen.’

Je kan de documentaire ‘An Ocean Story’ en de ‘levende schilderijen’ bekijken tijdens de premiere op 23 september in de Grote Zaal van PathéTuschinski in Amsterdam. Je kan hier tickets bestellen:
Tickets premiere ‘An Ocean Story’.