Stefan de Groot

Stefan de Groot / tentoonstellingen  / Keizerin Sisi Documentaire en Schilderij
Sisi in Zandvoort schilderij Stefan de Groot

Keizerin Sisi Documentaire en Schilderij

 

Keizerin Sisi documentaire en portret schilderij door Stefan de Groot

Sisi te paard in Elswout 1884

Voor de tentoonstelling Keizerin Sisi in het Zandvoorts Museum maakte multimedia kunstenaar Stefan de Groot een documentaire over het leven van Sisi en een portret schilderij.

Sisi’s verhaal

Documentaire Sisi in Zandvoort door Stefan de Groot

Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren wordt geboren in München op 24 december 1837. Zij staat nu bekend als keizerin Sisi, mede door de films met Romy Schneider in de hoofdrol. Deze films staan in scherp contrast met de werkelijkheid. Sisi’s leven was geen sprookje. Ze verafschuwde de etiquette en het leven aan het hof. Daardoor was ze veel op reis om haar verplichtingen als moeder en keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije te ontlopen. Ze verloor haar eerste kind op jonge leeftijd en later pleegde haar zoon, de kroonprins Rudolf, zelfmoord. Ze bracht twee maal een bezoek aan Nederland en verbleef in Amsterdam en Zandvoort voor gezondheidsproblemen. Dit deel van haar leven wordt uitgelicht in de documentaire.

Documentaire Sisi

Sisi in Amsterdam Vondelpark 1884

Voor het maken van de documentaire dook Stefan de Groot in meerdere archieven om uniek materiaal te verzamelen. Tijdens haar eerste bezoek in 1884 was Sisi 46 jaar. Om een waarheidsgetrouw beeld te creëren maakte De Groot montages van bestaande foto’s van Sisi en archiefbeelden van Amsterdam en Zandvoort. Op 25 Mei 1884 maakte Sisi een 12-urige wandeling van Zandvoort naar Scheveningen. Ze liep zo hard dat de hofhouding haar niet bij kon houden. De Groot maakte van deze wandeling een humoristische animatie. Voor extra beelden filmde hij Sissy Seidenstekker als Sisi in de duinen en op het strand van Zandvoort. De documentaire geeft een helder beeld van Sisi’s verblijf in Zandvoort.

Handschrift Sisi

Sisi gedicht Zandvoort

Aan het einde van de documentaire is het gedicht ‘Afscheid van Zandvoort’ van Sisi te lezen. Het is vertaling van de Duitse tekst. De Groot bestudeerde het handschrift van Sisi uit de dagboeken en andere documenten en schreef het gedicht in haar handschrift.

Video Sisi’s Eeuwige Schoonheid

Sisi 60 jaar oud werkelijk beeld

Na haar 32ste jaar is Sisi niet meer gefotografeerd. De video ‘Sisi’s Eeuwige Schoonheid’ geeft een interessant beeld hoe de foto’s van Sisi werden gemanipuleerd met retoucheer technieken en in schilderijen. Op zestigjarige leeftijd zag Sisi er nog steeds uit als 32. Zelfs haar dodenmasker werd verjongt naar een vrouw van 32. In de video is tevens een waarheidsgetrouwe foto te zien van Sisi als zestigjarige vrouw.

Portret Sisi in Zandvoort

In het Zandvoorts Museum hangt tijdens de tentoonstelling het portret ‘Sisi in Zandvoort’. Stefan de Groot schilderde dit portret op basis van bestaande foto’s van Sisi en deed onderzoek naar de kleding van die tijd. Sisi draagt een turquoise Victoriaanse jurk en heeft een parasol vast en haar vaste attribuut, de waaier. Sisi staat voor Hotel von Kaufmann dat later Hotel l’Orange werd. Het portret is een momentopname en laat Sisi zien voordat ze de lange wandeling van Zandvoort naar Scheveningen gaat maken.

Tentoonstelling: Keizerin Sisi
Opdrachtgever: Zandvoorts Museum
Locatie: Swaluëstraat 1, Zandvoort
Realisatie: 8 november 2019 t/m 1 maart 2020
Oppervlakte: 250 m2
Status: tijdelijk