Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Portret Keizerin Sisi en documentaire in Zandvoorts Museum
Sisi te paard in Elswout 1884

Portret Keizerin Sisi en documentaire in Zandvoorts Museum

Voor het Zandvoorts Museum maakte multimedia kunstenaar Stefan de Groot een documentaire en een portret van Sisi in Zandvoort voor de tentoonstelling ‘Keizerin Sisi: op de vlucht voor zichzelf’.

Tentoonstelling ‘Keizerin Sisi: op de vlucht voor zichzelf’

De documentaire en het schilderij zijn onderdeel van de tentoonstelling. Studenten van de Reinwardt Academie uit Amsterdam hebben zich verdiept in de belevingswereld van deze sterke vrouw. Zij geven een inkijk in haar gevoelsleven met gedichten en bijzonder beeldmateriaal. 

Vierdejaarsstudente en gastconservator Sissy Seidenstiker biedt een eigentijds en eigenzinnig inzicht in de schoonheidsrituelen van Keizerin Sisi. De tentoonstelling is prikkelend en boeiend. Daarbij aangevuld door het oeuvre van Pia Douwes. Kortom, de gedachtenwereld van Sisi in foto’s, filmbeelden, rekwisieten en gebruiksvoorwerpen, zal de bezoekers bezig houden.

Pia Douwes
Pia Douwes geeft rekwisieten en kostuums van Sisi in bruikleen en zal de opening doen op 8 november.
Sinds 1992 speelde zij de hoofdrol in de Musical Elisabeth, die een internationaal succes was.

 

Documentaire Sisi

Sisi in Amsterdam Vondelpark 1884

Voor het maken van de documentaire ‘Sisi in Zandvoort’ dook Stefan de Groot in meerdere archieven om uniek materiaal te verzamelen. Om een waarheidsgetrouw beeld te creëren maakte hij montages van bestaande foto’s van Sisi en archiefbeelden van Amsterdam en Zandvoort. De film bevat unieke opname en animaties en geeft een helder beeld van Sisi’s verblijf in Zandvoort.

Portret Sisi in Zandvoort

Stefan de Groot schilderde het portret ‘Sisi in Zandvoort’ op basis van bestaande foto’s en deed onderzoek naar de kleding van die tijd. Sisi draagt een turquoise Victoriaanse jurk en heeft een parasol vast en haar vaste attribuut, de waaier. Sisi staat voor Hotel von Kaufmann dat later Hotel l’Orange werd. Het portret is een momentopname en laat Sisi zien voordat ze de lange wandeling van Zandvoort naar Scheveningen gaat maken. 

De documentaire en het schilderij zijn te zien tijdens de tentoonstelling. Van het schilderij zijn ansichtkaarten te koop in de museumwinkel.

Keizerin Sisi
Zandvoorts Museum
8 november 2019 t/m 1 maart 2020
Swaluëstraat 1, Zandvoort
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10:00 uur- 17:00 uur