Stefan de Groot

Stefan de Groot / Interview  / Interview Haarlems Dagblad F1 3D Sound Experience
Stefan de Groot F1 3D Sound Experience

Interview Haarlems Dagblad F1 3D Sound Experience

Interview Haarlems Dagblad F1 3D Sound Experience

Vandaag staat een artikel in het Haarlems Dagblad over de tentoonstelling ‘Magic Moments Formule 1 Zandvoort’ in het Zandvoorts Museum waarvoor multimediakunstenaar Stefan de Groot de F1 3D Sound Experience maakte in samenwerking met Edwin Teunissen van Technodesk Audiovisuele projecten. Een dag voor de opening werd bekend gemaakt dat de opening wordt afgelast door het Corona virus.

Alles staat in Zandvoort klaar voor de opening van een grote nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de Formule 1 in de badplaats. Die feestelijke gebeurtenis had deze vrijdagmiddag moet plaatshebben.

Haarlems Dagblad 14 maart 2020 interview Stefan de Groot

De expositie ’Formule 1 – Magic Moments’ staat vanwege de maatregelen rondom het coronavirus voorlopig in de pitstraat. Voor hoe lang? Jansen: ,,In elk geval tot en met 31 maart. Daarna hoop ik direct open te kunnen, maar alles is onzeker nu. We weten niet eens of de Formule 1 in Zandvoort straks wel kan doorgaan.’ ’Luttele uren eerder troffen we Hilly Jansen en multimedia-kunstenaar Stefan de Groot opgetogen en laatste puntjes op de i zettend aan. 

3D Sound Experience

Spektakelstuk van de tentoonstelling is zonder meer de 3D Sound Experience. Het is te beleven in de ruimte waar het geluid van die brullende motoren vandaan komt. Multimediakunstenaar Stefan de Groot stelde met financiële en technische steun van Edwin Teunissen van Technodesk Audiovisuele Projecten een film over de Zandvoortse geschiedenis van de F1 samen. Het geluid komt van rondom alsof je daadwerkelijk aan de rand van het circuit staat.

Op basis van het type auto dat te zien is, moest ik hier en daar dus elders het passende geluid erbij zien te vinden.

De beelden die De Groot gebruikte kwamen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, maar ook van particulieren. ,,Het is zo bijzonder wat mensen thuis hebben en wat voor kennis ze daarbij hebben over wat hier allemaal is verreden. Ik had vooraf in mijn hoofd een film te maken van vijftien minuten. Het werd ruim anderhalf uur. Ik heb het na eindeloos schaven nu teruggebracht tot 37 minuten.’’

Terwijl de Brit Jim Clark in zijn Lotus voorbijkomt zoals hij dat in 1967 in Zandvoort deed, vertelt De Groot over de puzzel die hij moest leggen om beeld en geluid samen te krijgen. ,,De privébeelden zijn doorgaans zonder geluid opgenomen. Op basis van het type auto dat te zien is, moest ik hier en daar dus elders het passende geluid erbij zien te vinden. Dat was spannend.’’ Het resultaat is om je broekspijpen bij te voelen trillen. Nu nog even wachten tot de lichten voor ’Formule 1 – Magic Moments’ alsnog op groen kunnen.

Richard Stekelenburg