Stefan de Groot

Stefan de Groot / Haarlem  / Spaarne Stroomt Museum Haarlem
Het Spaarne Stroomt Stefan de Groot

Spaarne Stroomt Museum Haarlem

Spaarne Stroomt Museum Haarlem

Multimedia kunstenaar Stefan de Groot gaat voor Museum Haarlem het kunstwerk ‘Het Spaarne Stroomt’ maken op muziek van Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot. Het kunstwerk wordt onderdeel van de tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’.

Allemaal Haarlemmers

Museum Haarlem Allemaal Haarlemmers

De tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ vertelt het verhaal over Haarlem van de afgelopen 1.000 jaar. De nadruk ligt op de mensen die in Haarlem hebben gewoond en nog steeds wonen. In meer dan negen ruimtes wordt aan de hand van objecten de verhalen uit de rijke Haarlemse geschiedenis verteld. Verhalen die gebaseerd zijn op die van bestaande inwoners door de eeuwen heen. Met als doel te laten zien hoe juist die diversiteit aan mensen tot de leefbare, bourgondische en prachtige stad heeft geleid, die Haarlem nu is.

Het Spaarne Stroomt

Laura van de Wijden, directeur Museum Haarlem, zag het Panorama Zandvoort in het Zandvoorts Museum en was erg enthousiast. Hierdoor gaf ze Stefan de Groot opdracht om een kunstwerk te maken voor Museum Haarlem. Het kunstwerk laat de afgelopen 50 jaar van Haarlem zien. ‘Het Spaarne Stroomt’ wordt een geschilderde film op de muziek van Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot ‘Het Spaarne’ dat in 1973 verscheen op het album Hoe sterk is de eenzame fietser.

Spaarne Stroomt Gerrit van Dijk

Het kunstwerk wordt geprojecteerd met een beamer en zal in de laatste zaal te zien zijn van de tentoonstelling. Stefan de Groot heeft er voor gekozen om dit kunstwerk in aquarel te schilderen, omdat dit het beste past bij het lied ‘Het Spaarne’. Met nieuwe technieken laat hij de aquarellen in elkaar overvloeien. De film begint met een panorama van het Spaarne. Op de Melkbrug loopt animator Gerrit van Dijk met in zijn hand een pop van Betty Boop. Voorbij de Waag vaart de UK 114 met aan dek een zwarte kat. Het is de kotter van Lennaert Nijgh en zijn kat Mijnheer. ‘Het Spaarne Stroomt’ zit vol met verwijzingen naar Haarlemse kunstenaars,  striptekenaars, illustratoren, muzikanten, cabaretiers en schrijvers.

De tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ zal zeker 5 jaar te zien zijn in Museum Haarlem. Museum Haarlem is vooralsnog gesloten tot 20 mei 2020 in overeenstemming met de maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus. Wanneer de opening van de tentoonstelling zal plaats vinden is nog niet duidelijk.