Stefan de Groot

Stefan de Groot / tentoonstellingen  / F1 3D Sound Experience – Zandvoorts Museum
F1 3D Sound Experience Stefan de Groot

F1 3D Sound Experience – Zandvoorts Museum

Stefan de Groot maakte voor de tentoonstelling ‘Magic Moments’ de documentaire F1 3D Sound Experience in samenwerking met Techno Desk Audiovisuele projecten.

Opdracht

Maak een film over de geschiedenis van Circuit Zandvoort van 1948 t/m 1985.

Ontwerp

Stefan de Groot maakte eerst een ontwerp voor een afgesloten ruimte voor de F1 3D Sound Experience in het Zandvoorts Museum. Belangrijk onderdeel van de Formule 1 races is het geluid. Techno Desk Audiovisuele projecten optimaliseerde het geluid met een 3D sound systeem en het beeld werd opgebouwd met twee Short Throw beamers. De Groot hield ten tweede in het ontwerp rekening met de geluidsoverlast in de rest van het museum door de plaatsing van geïsoleerde muren en gordijnen bij de ingang. Medewerkers van het Zandvoorts Museum bouwde de filmruimte.

Research

Hij zocht vervolgens contact met bezoekers van het Circuit Zandvoort die in het verleden met 8 mm camera’s hadden gefilmd en foto’s hadden genomen. De beelden uit privécollecties werden aangevuld met beelden van het Polygoon Journaal en beelden van Beeld & Geluid. Bij The National Motor Museum Beaulieu in Engeland vond hij een unieke film van Ford ‘First Time Out’.

Script

Op basis van de filmbeelden schreef De Groot een script om binnen 30 minuten de geschiedenis van Circuit Zandvoort te vertellen. Tevens schreef hij bij filmbeelden zonder geluid wedstrijd verslagen in de stijl van de tijd. Hij voegde ook startposities van de coureurs toe en de laatste 3 posities bij de finish van elke race.

Geluid

Stefan de Groot zocht originele geluiden van historische Formule 1 auto’s en voegde deze vervolgens toe bij films zonder geluid. De voice-overs werden ingesproken in stijl van de tijd. De beelden t/m 1960 werden ingesproken in de stijl van het Polygoon Journaal. Voor de algemene voice-over werd de stem van Siebe Meijer opgenomen. Creative Cave maakte vervolgens een 3D sound mix van alle geluiden om het gevoel van een echte race te evenaren.

f1 3D Sound Experience Zandvoorts Museum ruimte

Edit

Creative Cave maakte een speciale edit van de film in een Cinemascope formaat. Aan de linkerkant staan de reclame posters van ‘De grote prijs van Nederland’ en rechts de startposities en eind posities. Op die manier wordt de bezoeker meegenomen in de races. In de film ‘First Time Out’ wordt het hele beeld gevuld en denderen de auto’s om je heen. De film F1 3D Sound Experience draait elk uur. De bezoekers worden door de speaker van Circuit Zandvoort opgeroepen om plaats te nemen.

Techniek

Edwin Teunissen van Techno Desk Audiovisuele projecten verzorgde de techniek. Met twee gesynchroniseerde Short Throw Beamers werd het Cinemascope beeld mogelijk gemaakt. Het geluid komt uit een surround installatie, waardoor de beleving van de races op Circuit Zandvoort worden verhoogd.

Trailer Social Media

Creative Cave maakte een teaser trailer van de F1 3D Sound Experience om bezoekers naar het museum te trekken. Tevens werd er van de totale tentoonstelling ‘Magic Moments Formule 1 Zandvoort’ een promofilm gemaakt.

YouTube kanaal

Zandvoorts Museum YouTube kanaal

Stefan de Groot zette vanuit zijn expertise van Social Media, het YouTube kanaal voor Zandvoorts Museum op. Social Media is onontbeerlijk voor een culturele instelling, om met bezoekers te communiceren.

Corona crisis

De tentoonstelling zou op 13 maart 2020 openen, maar een dag ervoor moesten alle musea in Nederland de deuren sluiten. Op 1 juni mogen de musea weer onder strikte regels open. Door deze Corona regels moest de F1 3D Sound Experience worden aangepast. De ruimte is niet meer afgesloten en er kunnen maximaal 4 mensen de documentaire bekijken. Er werd weer een nieuwe edit gemaakt en het geluid werd teruggebracht naar een Bij de ingang van de ruimte staat een extra scherm met de regels van het museum. Hiervoor werd een aparte video gemaakt.

Extra films

Creative Cave maakte aparte films van enkele Formule 1 races voor het YouTube kanaal van Zandvoorts Museum. De films werden gemaakt om gedurende de Corona-crisis de bezoekers tegemoet te komen. De films zijn pro deo geproduceerd.

F1 3D Sound Experience
Tentoonstelling: Magic Moments Formule 1 Zandvoort
Opdrachtgever :Zandvoorts Museum
Producent: Zandvoorts Museum
Sponsors: Creative Cave & Technodesk Audiovisuele projecten
Locatie: Swaluëstraat 1, Zandvoort
Realisatie: 2 juni 2020
Status: tijdelijk

Colofon
Script: Stefan de Groot
Voice-over: Siebe Meijer
Edit: Creative Cave
Techniek: Technodesk Audiovisuele Projecten