Stefan de Groot

Stefan de Groot / Haarlem  / Stripspeciaalzaak Jopo de Pojo poster met Joost Swarte
Jopo de Pojo stripspeciaalzaak met Joost Swarte door Stefan de Groot

Stripspeciaalzaak Jopo de Pojo poster met Joost Swarte

Tekenaar Stefan de Groot maakte een poster ontwerp van stripspeciaalzaak Jopo de Pojo in Haarlem. In de tekening is eigenaar Mark Marijnen te zien die voor zijn winkel staat en striptekenaar/Illustrator Joost Swarte die het uithangbord maakt met zijn stripfiguur Jopo de Pojo.

Het Spaarne Stroomt

De oorspronkelijke illustratie is gemaakt voor de geschilderde animatie ‘Het Spaarne Stroomt’ die Stefan de Groot maakte in opdracht van Museum Haarlem. De animatie zal vanaf juli 2020 te zien zijn in de tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ in Museum Haarlem. In de animatie is het culturele leven te zien van Haarlem van de afgelopen vijftig jaar.

Haarlem stripstad

In de animatie zit ook een scène over strips in Haarlem. Haarlem mag met recht stripstad van Nederland worden genoemd. Ten eerste publiceerde de uitgever Spaarnestad de eerste strips en stripbladen zoals Sjors in Nederland. Later werd de Sjors samengevoegd met het stripblad Pep en kreeg de naam Eppo. De redactie van het blad zat samen met de redactie van Donald Duck in het gebouw van de VNU in Haarlem. De Geïllustreerde Pers gaf naast de stripbladen ook veel stripalbums uit via de uitgeverij Oberon. Ten tweede werd in 1992 de eerste editie van Stripdagen Haarlem georganiseerd door Stichting Beeldverhaal Nederland. Sindsdien is het stripfestival uitgegroeid tot een internationaal festival.

Stripspeciaalzaak De Jacobijn

Stripwinkel De Jacobijn illustratie door Stefan de Groot

Ten derde heeft Haarlem meerdere stripwinkels gehad en er is er nog één over. De eerste stripwinkel was De Jacobijn van Ron Braakman. Hij begon zijn zaak naast de tabkazak van zijn vader in de Jacobijnenstraat. Later werd de tabakszaak bij de stripwinkel getrokken. Voor de uitnodiging van de opening maakte Stefan de Groot in 1994 deze illustratie van Ron Braakman met zijn vrouw Marijke. In deze illustratie zijn elementen te vinden van Kuifje, zoals de buste van Kuifje, Bobby en de raket van het stripalbum ‘Mannen op de maan’. Naast de Kuifje beelden verkocht De Jacobijn veel bijzondere uitgaves van illustrator Joost Swarte die tevens het logo voor de stripwinkel maakte. Voor een zeefdruk van Joost Swarte staat in het rechter raam een beeld van stripfiguur Kwab van striptekenaar Stefan de Groot. Er werden ook zeefdrukken en T-shirts gemaakt van Kwab. Nadat De Jacobijn zijn deuren sloot zijn er meerdere stripwinkels in Haarlem geweest.

Stripspeciaalzaak Jopo de Pojo


In 2016 opende Mark Marijnen de stripspeciaalzaak Jopo de Pojo. Voor stripspeciaalzaak Jopo de Pojo maakte illustrator Stefan de Groot deze illustratie van de nieuwe winkel. Jopo de Pojo is een stripfiguur van striptekenaar/illustrator Joost Swarte. De winkel is vernoemd naar zijn stripfiguur. Joost Swarte maakte een ontwerp voor het uithangbord boven de winkel. In deze illustratie is het maakproces te zien van het  uithangbord door Joost Swarte. Voor de winkel staat de trotse eigenaar Mark Marijnen. In de illustraties is ook het Droste-effect verwerkt. Mark Marijnen houdt de poster vast waardoor de poster oneindig wordt herhaald. Rechtsboven staat stripfiguur Kwabbernoot en in de winkel zijn vriend Robbedoes. Achter Mark Marijnen springt Spip, de eekhoorn van Robbedoes, omhoog. In de etalage zijn verschillende strips te zien van Haarlemse striptekenaars, zoals Sjors en de rebellenclub van Frans Piët, Arma en Ilva van Thé Tjong Khing, Star Barz van Michiel Offerman, Elsje van Gerben Valkema, Beestjes van Schwantz, Katoen en Pinbal van Joost Swarte en Kwab van het witte doek van Stefan de Groot. Op de voorgrond staat Bobby, de hond van Kuifje. Het is een beeldcitaat naar de illustratie die Stefan de Groot maakte voor stripwinkel De Jacobijn.

De poster is getekend op de iPad waarvoor illustrator Stefan de Groot digitale aquarel kwasten ontwierp om digitaal in een aquarel stijl te kunnen schilderen.

Deze illustratie is verkrijgbaar als poster op A3 formaat. Genummerd en gesigneerd door Stefan de Groot in een oplage van 25. De poster is verkrijgbaar bij: Stripspeciaalzaak Jopo de Pojo Kleine Houtstraat 8, Haarlem.

Je kan de poster ook bestellen op deze site.