Stefan de Groot

Stefan de Groot / Haarlem  / Illustratie Haarlemse Striptekenaars

Illustratie Haarlemse Striptekenaars

Illustrator Stefan de Groot maakte deze illustratie van Haarlemse striptekenaars. De digitale prent is te koop op deze site.

Frans Piët

De nestor van de Haarlemse striptekenaars is Frans Piët die al in 1933 begon met het tekenen van de kranten strip ‘De avonturen van Wo-Wang en Simmy’. Hij werd beter bekend als de tekenaar van Sjors en de Rebellenclub, die hij voor De Spaarnestad maakte. Piët was ook chef van de tekenstudio van De Spaarnestad. In die tijd werden de bladen gevuld met illustraties.

Harry Balm

Harry Balm begon op 15-jarige leeftijd als tekenaar op de tekenstudio en maakte illustraties voor bladen als Libelle, Panorama, Beatrijs, Katholieke Illustratie en strips voor Sjors. Later werkte hij als vormgever van de Disney bladen Donald Duck, Mickey Maandblad en Disneyland. Voor Donald Duck illustreerde naast lange verhalen ook de‘Galerij der Groten’, schilderijen van bekende figuren maar dan met een eenden hoofd. De meest succesvolle was ‘De Duckwacht’ die ook in het Rijks Museum heeft gehangen. Balm tekende ook enkele realistische strips zoals ‘Inferno Ballade’ en Barnaby Rudge.

Thé Tjong Khing

Thé Tjong Khing is het meest bekend als kinderboek illustrator, maar hij begon zijn carrière als striptekenaar bij de Toonder Studios. Daarna werkte hij voor het stripblad Pep en publiceerde stripalbums als ‘Iris’, ‘Arman en Ilva’.

Joost Swarte

Joost Swarte begon als striptekenaar in de jaren zeventig. Zijn bekendste strips waren ‘Jopo de Pojo’, ‘Anton Makassar’ en ‘Katoen en Pinbal’. Daarna begon Swarte met het maken van illustraties voor bladen zoals Vrij Nederland, Humo en prijkte zijn illustraties meerdere malen op de cover van het gerenommeerde Amerikaanse weekblad The New Yorker. Naast illustraties en grafische ontwerpen maakt hij ook ontwerpen voor meubels, glas-in-lood en maakte hij het ontwerp voor het tapijt voor de Gravenzaal van het Haarlemse gemeentehuis.

Gerben Valkema

Gerben Valkema begon als striptekenaar bij Studio Kruis waar hij strips maakte van ‘Jan, Jans en de kinderen’, hij maakte covers voor de ‘Donald Duck’ en tekende een Bommel strip en ‘Suske en Wiske’. Hij is het meest bekend om zijn dagstrip ‘Elsje’ die in verschillende kranten verschijnt.

Hans Klaver

Hans Klaver alias Schwantz is illustrator en striptekenaar en publiceerde een lange tijd de dagstrip ‘Beestjes’ in de gratis krant Spits. Hij was ook gasttekenaar voor Stripdagen Haarlem 2018 waarvoor hij naast de poster ook het etiket voor het Jopen bier ‘Victorie, het bier van Frankenstein’ ontwierp.

Deze illustraties ‘Haarlemse striptekenaars’ is gemaakt door illustrator Stefan de Groot. Deze illustratie is verkrijgbaar als poster op A3 formaat, 300 grams  getint papier. Genummerd en gesigneerd door Stefan de Groot in een oplage van 25.

Koop ‘Haarlemse striptekenaars’ hier