Stefan de Groot

Stefan de Groot / Haarlem  / 2021 jaarkalender 775 jaar Haarlem
775 jaar Haarlem kalender Stefan de Groot

2021 jaarkalender 775 jaar Haarlem

Vanaf vandaag is de 775 jaar Haarlem jaarkalender 2021 verkrijgbaar. De kalender heeft 12 afbeeldingen uit het kunstwerk ‘Het Spaarne Stroomt’ van multimediakunstenaar Stefan de Groot.

775 jaar Haarlem

Op 23 november 2020 bestaat Haarlem 775 jaar. Ter gelegenheid van het verwerven van de Haarlemse stadsrechten verschijnt de 2021 jaarkalender 775 jaar Haarlem. In de kalender staan aquarellen van multimediakunstenaar Stefan de Groot. De schilderijen zijn gemaakt voor het kunstwerk ‘Het Spaarne Stroomt’ dat nu te zien is in Museum Haarlem.

2021 jaarkalender

Spaarne de Grote St. Bavokerk, de Waag Spaarne

Elke maand is een aquarel schilderij te zien van een Haarlemse locatie. Januari laat de Melkbrug aan het Spaarne zien met de Haarlemse animator Gerrit van Dijk. Februari geeft het uitzicht op de Grote of St. Bavokerk en de Waag.

Lente

Maart laat het oudste museum van Nederland zien, Teylers Museum. April is een overzicht illustratie van het Haarlem uit 1926 met als middelpunt Drukkerij Joh. Enschedé en Zonen. Mei laat Bevrijdingspop zien met in de achtergrond het Noord-Hollands Provinciehuis.

Zomer

Haarlemmerhout door Stefan de Groot

In de illustraties zijn typisch Haarlemse literaire en culturele verwijzingen verwerkt.  Erik van ‘Erik of Het klein insectenboek’ van Godfried Bomans vliegt op de rug van een bij door de Haarlemmerhout. In de zomermaanden vliegt Erik voorbij de muziekkoepel, de kinderboerderij richting het Hildebrandmonument.  Op de rand van de fontein zit de schrijver Nicolaas Beets, alias Hildebrand.

Herfst

Haarlemse Stadsschouwburg door Stefan de Groot

De Haarlemse Stadsschouwburg is te zien in de maand september. Oktober geeft uitzicht op cultuurpodium het Patronaat.

Winter

Molen de Adriaan aan het Spaarne - Stefan de Groot

De Molen de Adriaan is te zien in november. Tot slot is het Drostemannetje te zien die vanaf het Droste-fabrieksgebouw springt.

Verkrijgbaar in Haarlem

De kalender start in januari 2021 en loopt door t/m december 2021. Op de voorkant van de kalender staat een schilderij van de Grote of St. Bavokerk. Op het laatste blad staat een uitleg over alle afbeeldingen. De 775 jaar Haarlem jaarkalender 2021 is verkrijgbaar op deze site in de shop. De kalender is ook te koop in Haarlem bij Primera Meester, Kennemer Boekhandel, Stripwinkel Jopo de Pojo, Muijs Kantoor & Kado, Boekhandel De Vries Van Stockum en in de winkel van Museum Haarlem.