Stefan de Groot

Stefan de Groot / Boek  / Boek Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem
Het Spaarne Stroomt - Ode aan Haarlem Stefan de Groot

Boek Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem

Luxe Editie Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem

Het boek Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem van Stefan de Groot geeft een beeld van het Haarlemse culturele leven van de afgelopen vijftig jaar. Met een voorwoord door schrijfster Lilian Blom. Ter gelegenheid van 775 jaar Haarlem komt dit boek uit op 23 november 2020. Het boek Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem laat de aquarellen uit de tekenfilm zien die Stefan de Groot maakte voor Museum Haarlem. Voor het boek heeft De Groot nog extra illustraties gemaakt. Het verschijnt in een gelimiteerde luxe editie van 250 stuks. Ze zijn genummerd en gesigneerd door Stefan de Groot.

Boudewijn de Groot

De geschilderde animatie is te zien is in de permanente tentoonstelling Allemaal Haarlemmers in Museum Haarlem. Het lied ‘Het Spaarne’ van Boudewijn de Groot met teksten van Lennaert Nijgh vormt de basis voor het kunstwerk. Het Panorama Spaarne laat het Spaarne zien vanaf de Melkbrug tot aan Teylers Museum. Prominente Haarlemse kunstenaars zijn verwerkt in het panorama, zoals de animator Gerrit van Dijk, Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot. Bekende gebouwen zoals de Grote of St. Bavokerk, de Waag, de Toneelschuur, de Stadsschouwburg, de Molen de Adriaan zijn te zien in zwart-wit aquarellen met rode accenten. 

Ode aan Haarlem

Het Spaarne Stroomt - Ode aan Haarlem muzikantenHaarlem is een culturele stad met een rijke geschiedenis in kunst, muziek, literatuur en strips.Verschillende culturele festivals zoals, Haarlem Jazz & More, Stripdagen Haarlem en Kunstlijn Haarlem worden uitgelicht. Er wordt dieper in gegaan op Haarlemse zangers en bands zoals, Robert Long, Jacqueline Govaert, Alain Clark, Yorick Norden, Gotcha, Horn of Plenty, Who’s Funkin’ Who en Chef’Special.

Haarlem Stripstad

Haarlem is ook een echte stripstad. Het begon met De Spaarnestad die meerdere stripbladen publiceerde zoals ‘Sjors en de Rebellenclub’. Later publiceerde de VNU stripbladen zoals ‘Pep’, ‘Eppo’ en ‘Donald Duck’. Haarlemse striptekenaars zoals Frans Piët, Harry Balm, Thé Tjong Khing, Joost Swarte, Gerben Valkema en Hans Klaver worden in detail beschreven met passende karikaturen. 

Haarlemse schrijvers

Stefan de Groot Hildebrand fontein Het Spaarne StroomtHaarlem is een literaire stad. Voorbeelden van schrijvers en schrijfsters die zijn geboren of woonden in Haarlem zijn Nicolaas Beets, Frederik van Eeden, Lodewijk van Deyssel, Godfried Bomans, Harry Mulisch, Midas Dekkers, Louis Ferron, Renate Dorrestein, Lilian Blom, Lodewijk Wiener, Joost Zwagerman en P.F. Thomése. De schrijvers worden in beeld gebracht door een inktpot die in de Hildebrand-fontein valt. Uit de inkt vloeien portretten van de Haarlemse schrijvers en schrijfsters. 

Drostemannetje

DrostemannetjeHet boek eindigt met het Drostemannnetje dat van de Droste-fabriek afspringt en afscheid neemt. In de hoek van het boek staat een animatie van het Drostemannetje. Als je door de pagina’s bladert dan komt het Drostemannetje tot leven.

Dankzij de beschrijvingen van de Haarlemmers, de gebouwen en de geschiedenis van de Spaarnestad, kan dit boek worden beschouwd als een soort legenda dan wel bijsluiter bij de animatiefilm, met als bijkomend voordeel dat de vele details van de aquarellen beter tot hun recht komen.

Hardcover
Formaat: 29,7 cm – 21 cm
Pagina’s: 48
Zwart-wit met steunkleur
Oplage: 250
Genummerd en gesigneerd
ISBN: 9789491733222
Auteur: Stefan de Groot
Uitgever: Creative Cave Publishers

€ 29,95

Koop het boek hier

Het is tevens verkrijgbaar in de winkel van Museum Haarlem, De Vries Van Stockum, Stripspeciaalzaak Jopo de Pojo, Kennemer Boekhandel en Boekhandel Blokker Heemstede.