Stefan de Groot

Stefan de Groot / Haarlem  / Aquarellen ‘Het Spaarne Stroomt’ te koop
Haarlem Molen de Adriaan

Aquarellen ‘Het Spaarne Stroomt’ te koop

Aquarellen ‘Het Spaarne Stroomt’ te koop

Stefan de Groot maakte zo’n 100 aquarellen voor de animatiefilm ‘Het Spaarne Stroomt’ voor Museum Haarlem. De losse aquarellen waren te zien in de tentoonstelling Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem.  Nu zijn enkele aquarellen uit deze tentoonstelling verkrijgbaar.

Stefan de Groot schilderde de aquarellen in een gemengde techniek op papier en de iPad. Tijdens de tentoonstelling Het Spaarne Stroomt – Ode aan Haarlem werden de aquarellen tentoongesteld in Museum Haarlem. Ze zijn geprint op Airtex. Airtex is een duurzaam fotobehang. Je kan de prints inlijsten, maar ook plakken als behang.

Haarlem Stadsschouwburg

Haarlem Spaarne Figee en Droste

De Stadsschouwburg werd ontworpen door architect J.A.G. van der Steur (1865-1945) en opende in 1918 zijn deuren. De openingsvoorstelling ‘De heks van Haarlem’ werd geschreven door de Haarlemse schrijver Frederik van Eeden (1860-1932). In de jaren vijftig werd Comedia het vaste gezelschap van de schouwburg met spelers als Guus Hermus (1918-2001), Ko van Dijk (1916-1978) en Mary Dresselhuys (1907-2004). Het Haarlems Toneel is in de jaren negentig het vaste gezelschap met acteurs als Ton Lutz (1919-2009), Ellen Vogel (1922-2015), Anne Will Blankers, Ton van Duinhoven (1921-2010) en Willem Nijholt. Na een sluiting van vijf jaar ging de vernieuwde Stadsschouwburg in 2008 weer open, als onderdeel van De Philharmonie.

Haarlemmerhout ‘Erik of Het Klein insectenboek

Haarlemmerhout 'Erik of Het klein insectenboek'

De animatiefilm ‘Het Spaarne Stroomt’ zit vol met verwijzingen naar Haarlemse kunstenaars en schrijvers. In de scène van de Haarlemmerhout vliegt een bijtje met een jongetje op de rug door het beeld. Het is Erik van ‘Erik of Het Klein insectenboek’ van Godfried Bomans. Hij vliegt voorbij de kinderboerderij van de Haarlemmerhout.

Haarlem Molen de Adriaan

Haarlem Molen de Adriaan

Het is nu vanzelfsprekend dat molen De Adriaan aan het Spaarne staat. Maar Haarlem heeft het zeventig jaar zonder de molen moeten doen. Na een brand in 1932 bleef er namelijk niets van De Adriaan over. De Haarlemmers wilden de molen terug, maar door de crisis en de Tweede Wereldoorlog kwam daar niets van terecht. In 1963 kocht de gemeente de grond en kreeg daarmee ook de verplichting tot herbouw. In 1991 werd de Stichting Molen De Adriaan opgericht voor het realiseren voor de herbouw van de molen. Sinds 2002 is De Adriaan weer onderdeel van de Haarlemse skyline. De oorspronkelijke molen stamt uit 1779 en werd gebouwd op de fundering van een oude verdedigingstoren. De Adriaan werd eerst gebruikt voor het malen van tufsteen en daarna voor het maken van tabak. Tegenwoordig wordt er graan gemalen.

Haarlem Drukkerij Joh. Enschedé

Haarlem Drukkerij Joh. Enschedé

In deze aquarel is het Haarlem uit 1928 te zien. De drukkerij van Joh.Enschedé
 met de grote schoorsteen waar nu hotel restaurant ML in zit. De muzieknoten van ‘Het Spaarne’ klinken door het Klokhuisplein en de Damstraat richting het Spaarne.

Haarlem Spaarne Figee en Droste

Haarlem Spaarne Figee en Droste

Door de opening van de spoorlijn vanaf Amsterdam in 1839 en de industriële revolutie, verhuisden veel Haarlemse bedrijven vanuit de binnenstad naar het noorden langs het Spaarne. Daar was meer plek voor uitbreiding en minder sprake van geluidsoverlast en vervuiling. Figee was een machinefabriek die stoommachines vervaardigde, alsmede constructiewerken voor bruggen en vuurtorens. Figee werd opgericht in 1836 en zat eerst aan de Leidsevaart. In 1914 verhuisde de fabriek naar het Spaarne voor verdere uitbreiding. Tegenwoordig is het gebouw een verzamelplek voor de creatieve industrie.

De banket- en koekbakker Gerardus Johannes Droste (1836-1925) opende in 1863 zijn winkel aan het Verwulft. Het is het gebouw waar nu een filiaal van McDonald’s zit. Hij verkocht toen al de Pastilles Droste. In 1890 werd de chocoladefabriek aan het Spaarne gebouwd, hierdoor konden de grondstoffen direct op het fabrieksterrein worden afgeleverd. De fabriek besloeg het terrein van de Drostefabriek die er nu nog staat tot aan de brug. De fabriek werd overgenomen door zijn zonen en in 1900 werd het Droste-effect geboren met de afbeelding van de verpleegster op het Droste-cacaoblik. Tussen 1920 en 1940 maakte Droste een enorme groei door, met nieuwe fabrieken over de hele wereld als resultaat.

Ga naar de shop om de Airtex prints te kopen.