Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Protecting Ossian’s Hall
Protecting Ossian's Hall Stefan de Groot

Protecting Ossian’s Hall

Protecting Ossian’s Hall

Protecting Ossian’s Hall is een aquarel schilderij van kunstenaar Stefan de Groot. Het schilderij is verkrijgbaar als Giclée print, genummerd en gesigneerd in de shop.

Ossian’s Hall of Mirrors

Ossian's Hall of Mirrors Dunkeld SchotlandOp de afbeelding is Ossian’s Hall of Mirrors te zien in Dunkeld in Schotland. Het werd gebouwd in 1757 om de blinde bard Ossian te eren. Het gebouw kijkt uit op de Black Linn waterval. Volgens een legende was dit de verblijfplaats van Ossian. Het was echter een verzinsel, maar de plek heeft nog steeds een magische aantrekkingskracht.

Ossian

Ossian Evoking ghosts on the Edge of the Lora

Ossian was een blinde bard die gedichten over Noordse mythes uit het verre verleden schreef. In 1765 vertaalde de schrijver James McPherson de gedichten uit het Schots-Gaelisch en bracht ze samen in de bundel The works of Ossian. De gedichten waren onder andere zeer geliefd bij Napoleon Bonaparte. De Ossian gedichten worden ook wel Noordse Iliad genoemd. Veel kunstenaars lieten zich ook inspireren op de gedichten. Bijvoorbeeld François Simon Pascal Gérard die in 1801 het schilderij Ossian Evoking ghosts on the Edge of the Lora maakte. Later bleek dat de gedichten een verzinsel waren van James McPherson. Hij had Ierse mythes als basis genomen en de legende van Ossian uit zijn duim gezogen.

Inspiratie

Ossian's Hall of Mirrors door Stefan de Groot

Inspiratie kan overal vandaan komen. Voor het maken van Protecting Ossian’s Hall werd ik geïnspireerd door een filmpje op TikTok van VisitScotlandTours, een Schotse gids die de mooiste plekken van Schotland laat zien. Ten eerste was de plek in het filmpje magisch. De lichtval op de rotsen en het gebouw. De waterval die met bulderende kracht in de rivier valt. Ten tweede wilde ik meer weten over Ossian’s Hall of Mirrors. Waarom was het gebouw daar neergezet en wat was de geschiedenis. Voordat ik het wist raakte ik verzeild in een onderzoek naar Ossian en zijn gedichten. Het hele verhaal over Ossian en Ossian’s Hall is fictief. Het gaf mij de vrijheid om er een eigen interpretatie aan te geven. Het eerste idee dat ik kreeg was om een ridder de burcht te laten verdedigen tegen een draak. Voor de draak wilde ik een draak die in Schotse mythes voorkomt. Niet een draak die kan vliegen, maar meer een reptiel. Vervolgens maakte ik een uitgewerkte tekening met gewassen inkt.  Daarna maakte ik het aquarel schilderij in kleur.

Protecting Ossian’s Hall is geprint als Glicée. Glicée’s worden met 8 inkten gedrukt. Hierdoor komen de subtiele overgangen van aquarel beter tot hun recht. Dit schilderij is verkrijgbaar in een kleine gelimiteerde en gesigneerde oplage.