Stefan de Groot

Stefan de Groot / Boek  / Bomans Been – Bomans Gracht
Bomans Been - Bomans Gracht cover

Bomans Been – Bomans Gracht

Bomans Been – Bomans Gracht

Ter gelegenheid van het Bomans jaar besloten Eric Coolen en Stefan de Groot samen te werken aan een project over Godfried Bomans. Ze vroegen schrijver Bies van Ede om twee gedichten te schrijven over Bomans. Op de gedichten maakte ze illustraties. Historicus Peter Hammann schreef het voorwoord. Ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van Godfried Bomans verschijnt het boekje Bomans Been – Bomans Gracht.

Bies van Ede

De Haarlemse schrijver Bies van Ede schreef twee gedichten over Godfried Bomans; Bomans Been en Bomans Gracht Het gedicht Bomans Been gaat over de vergankelijkheid van Godfried Bomans als schrijver. Herinnert men hem nog als schrijver of meer media persoonlijkheid? Op het Grand Gala du Disc overhandigde hij een Edison aan Marlène Dietrich. In zijn speech vertelde hij een grap over de benen van Dietrich. ‘Al had mijn vrouw maar één zo’n been!’. Het gedicht is geïllustreerd door de Haarlemse tekenaar Eric Coolen. Het gedicht Bomans Gracht gaat over de Bakennessegracht in Haarlem. In 1937 zou de gracht gedempt worden. Samen met zijn vriend Harry Prenen richtten Bomans het scherts genootschap de Rijnlandsche Academie op. Bomans stuurde een brief naar Haarlems Dagblad namens het genootschap. Naar aanleiding van de gepubliceerde brief werd de Bakenenessegracht niet gedempt.

Al had mijn vrouw maar één zo’n been!

Godfried Bomans

Eric Coolen

Bomans Been illustratie Eric Coolen
illustratie Eric Coolen Bomans Been

Eric Coolen is een illustrator die wekelijks illustraties publiceert in Haarlems Dagblad, het Alkmaars Dagblad en het Leidsch Dagblad. Waarin hij stadsgezichten tekent in een gestileerde stijl, ook wel de ‘Klare Lijn’ genoemd. Hij verzorgde de illustraties bij het gedicht Bomans Been.

Stefan de Groot

Stefan de Groot Bomans Gracht illustratie
illustratie Stefan de Groot Bomans Gracht

Stefan de Groot verzorgde de illustraties bij het gedicht Bomans Gracht. In de tekeningen maakt Bomans een wandeling van Café Restaurant Brinkmann naar de Bakennessegracht. In de illustraties zijn referenties opgenomen van Bomans werk. Zo zien we Pa Pinkelman en Tante Pollewop voorbij komen. Loopt hij langs de buste van Harry Mulisch. Wordt hij begeleid door Erik van Erik Of het klein insectenboek en zitten er verwijzingen naar Harry Prenen waarmee hij de Rijnlandsche Academie oprichtte. Op de gracht komen bekende bewoners voorbij zoals de schrijver Louis Ferron en burgemeester Jos Wienen.

Bomans Been – Bomans Gracht is binnenkort verkrijgbaar op de site van Eric Coolen.

Softcover
A5 formaat
36 pagina’s
Prijs € 10,00