Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Bomans Gracht door Bies van Ede
Bomans Gracht

Bomans Gracht door Bies van Ede

Ter ere van de vijftigste sterfdag van Godfried Bomans schreef auteur Bies van Ede het gedicht ‘Bomans Gracht’. Stefan de Groot maakte de illustraties. In deze video wordt het gedicht voorgelezen door Bies van Ede.

Bomans Gracht

Dit gedicht gaat over de demping van de Bakennessegracht in Haarlem in 1937. In die tijd was de gracht sterk vervuild. Het was een open riool. De schrijver Godfried Bomans richtte samen met de Haarlemmer Harry Prenen een schertsgenootschap op; de Rijnlandsche Academie. Namens dit genootschap schreef Harry Prenen een lange open brief naar het Haarlems Dagblad om de demping van de gracht tegen te gaan. Harry Prenen woonde zelf aan de Bakenessegracht. Zijn beweegreden was dan ook een persoonlijke. De brief werd op 8 juni 1937 geplaatst. Of de brief effect heeft gehad op het tegengaan van de demping is onzeker. Maar het feit is dat de Bakenessegracht nooit gedempt is.

Illustraties

Stefan de Groot verzorgde de illustraties bij het gedicht Bomans Gracht. In de tekeningen maakt Bomans een wandeling van Café Restaurant Brinkmann naar de Bakennessegracht. In 1950 richtte Bomans de Haarlemse Sociëteit Teisterbant op voor “kunstbeoefenaars, kunstminnenden en in kunst belangstellenden”. De Sociëteit was gevestigd in de kelders van restaurant Brinkmann. In de illustraties zijn referenties opgenomen van Bomans werk. Zo zien we Pa Pinkelman en Tante Pollewop voorbij komen. Loopt hij langs de buste van Harry Mulisch. Wordt hij begeleid door Erik van Erik Of het klein insectenboek en zitten er verwijzingen naar Harry Prenen waarmee hij de Rijnlandsche Academie oprichtte. Op de gracht komen bekende bewoners voorbij zoals de schrijver Louis Ferron en burgemeester Jos Wienen.

Het gedicht ‘Bomans Gracht’ is gepubliceerd in het boekje ‘Bomans Been – Bomans Gracht‘. Het is een samenwerking tussen illustrators Eric Coolen en Stefan de Groot. Het boekje is te bestellen op de site van Eric Coolen.