Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / Bomans Been door Eric Coolen
Bomans Been door Eric Coolen

Bomans Been door Eric Coolen

Bomans Been is een gedicht van Bies van Ede over Godfried Bomans. Eric Coolen maakte de illustraties bij dit gedicht. Dit gedicht is samen met het gedicht Bomans Gracht gebundeld in het omkeer boekje Bomans Been -Bomans Gracht.

Bomans Been

Godfried Bomans

Godfried Bomans (1913-1971) was schrijver van meer dan 60 boeken en andere geschriften. Zijn bekendste werken zijn Pieter Bas, Erik of het klein insectenboek en de strip Pa Pinkelman. Bomans deed het goed als hij op de televisie kwam om bijvoorbeeld zijn Rooms-katholieke geestelijke broer en zuster te interviewen. De huiskamer zat vol en iedereen zat aandachtig te luisteren en te kijken naar de zwart-wit beelden van het onbekende kloosterleven. Uitzendingen zoals Bomans in Vlaanderen en Bomans in Israël vestigden de aandacht even sterk op hemzelf als op zijn onderwerpen.

Eric Coolen

Ter ere van de vijftigste sterfdag van Godfried Bomans schreef auteur Bies van Ede het gedicht Bomans Been. Het gedicht gaat over de vergankelijkheid van Godfried Bomans als schrijver. Herinnert men hem nog als schrijver of meer als media persoonlijkheid? Op het Grand Gala du Disc overhandigde hij een Edison aan Marlène Dietrich. In zijn speech vertelde hij een grap over de benen van Dietrich. ‘Al had mijn vrouw maar één zo’n been!’. Het gedicht is geïllustreerd door de Haarlemse tekenaar Eric Coolen. In de illustraties zijn verwijzingen te zien naar Bomans media optredens, zoals zijn verblijf op Rotummerplaat. Er zijn ook verwijzingen naar zijn literaire werk zoals een illustratie van Wollewei uit Erik of het klein insectenboek. De cover van het boek laat Bomans zien voor de Haarlemse kousenwinkel Stemm Voetiek. Eric Coolen is een illustrator die wekelijks illustraties publiceert in Haarlems Dagblad, het Alkmaars Dagblad en het Leidsch Dagblad. Waarin hij stadsgezichten tekent in een gestileerde stijl, ook wel de ‘Klare Lijn’ genoemd.

Het boek is te bestellen op de site van Eric Coolen.