Stefan de Groot

Stefan de Groot / Boek  / Bomans boekje Luxe Editie
Bomans Been - Bomans Gracht Luxe Editie

Bomans boekje Luxe Editie

Bomans boekje Luxe Editie

Bomans Been -Bomans Gracht Luxe Editie is een boekje met twee gedichten door Bies van Ede over Godfried Bomans. De gedichten zijn geïllustreerd door de illustratoren Eric Coolen en Stefan de Groot. Dit is een unieke samenwerking van de twee Haarlemse illustratoren. Het boekje heeft twee edities. Dit is de Luxe Editie met twee piëzografieën gesigneerd door de illustratoren.

Bomans Been gedicht

Het gedicht Bomans Been gaat over de vergankelijkheid van Godfried Bomans als schrijver. Herinnert men hem nog als schrijver of meer als media persoonlijkheid? Op het Grand Gala du Disc overhandigde hij een Edison aan Marlène Dietrich. In zijn speech vertelde hij een grap over de benen van Dietrich. ‘Al had mijn vrouw maar één zo’n been!’. Het gedicht is geïllustreerd door de Haarlemse tekenaar Eric Coolen. In de illustraties zijn verwijzingen te zien naar Bomans media optredens, zoals zijn verblijf op Rotummerplaat. Er zijn ook verwijzingen naar zijn literaire werk zoals een illustratie van Wollewei uit Erik of het klein insectenboek. De cover van het boek laat Bomans zien voor de Haarlemse kousenwinkel Stemm Voetiek. Eric Coolen is een illustrator die wekelijks illustraties publiceert in Haarlems Dagblad, het Alkmaars Dagblad en het Leidsch Dagblad. Waarin hij stadsgezichten tekent in een gestileerde stijl, ook wel de ‘Klare Lijn’ genoemd.

Bomans Gracht gedicht

Het gedicht Bomans Gracht gaat over de demping van de Bakennessegracht in Haarlem in 1937. In die tijd was de gracht sterk vervuild. Het was een open riool. De schrijver Godfried Bomans richtte samen met de Haarlemmer Harry Prenen een schertsgenootschap op; de Rijnlandsche Academie. Namens dit genootschap schreef Harry Prenen een lange open brief naar het Haarlems Dagblad om de demping van de gracht tegen te gaan. Harry Prenen woonde zelf aan de Bakenessegracht. Zijn beweegreden was dan ook een persoonlijke. De brief werd op 8 juni 1937 geplaatst. Of de brief effect heeft gehad op het tegengaan van de demping is onzeker. Maar het feit is dat de Bakenessegracht nooit gedempt is.

Omkeer boekje

Bomans Been- Bomans Gracht is een omkeer boekje met twee voorkanten. Als je het boekje omkeert dan kan je het andere gedicht lezen. Bomans Been – Bomans Gracht Luxe Editie is te koop op de site van Eric Coolen. Het boekje komt uit op 10 december 2021.