Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / 5.299 keer Bomans

5.299 keer Bomans

5.299 keer Bomans Naam Portret

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat de schrijver Godfried Bomans overleed op 22 december 1971. Ter ere van de vijftigste sterfdag maakte Stefan de Groot dit Godfried Bomans Naam portret. De Groot bouwde dit portret op uit de naam Bomans. Hij schreef 5.299 keer Bomans in grote en kleine letters, waardoor het portret van de schrijver is te zien. Woord portretten of naam portretten waren zeer populair in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een tijd dat Godfried Bomans zich ontpopte tot media persoonlijkheid. In onderstaande video is de opbouw te zien van het naam portret.

Time lapse video van Bomans portret

Godfried Bomans

Godfried Bomans (1913-1971) was een Nederlands schrijver en media persoonlijkheid. Hij publiceerde meer dan 60 boeken. Hij is het meest bekend van het boek Erik of het klein insectenboek. Hij debuteerde in 1936 met het boek Pieter Bas, Memoires of Gedenkschriften van Mr. P. Bas. Na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de teksten voor de strip Pa Pinkelman met tekeningen van Carol Voges. De strip werd van 1945 tot 1952 gepubliceerd in De Volkskrant. Landelijke bekendheid kreeg Bomans opnieuw door optredens in radio- en televisieprogramma’s, zoals Kopstukken en Bomans in Triplo, waarmee hij samen met zijn zus en broer vraaggesprekken voert die beiden een groot deel van hun leven in een klooster hebben doorgebracht. Hij werd een mediapersoonlijkheid, voor die tijd een nieuw fenomeen.

Bomans Boekje

Voor het Bomans jaar verscheen eerder het boekje Bomans Been – Bomans Gracht. Het boekje is ontstaan uit een samenwerking met de Haarlemse illustrator Eric Coolen. Ze vroegen schrijver Bies van Ede om twee gedichten te schrijven over Bomans. Op de gedichten maakte ze illustraties. Historicus Peter Hammann schreef het voorwoord. Ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van Godfried Bomans verschijnt het boekje Bomans Been – Bomans Gracht. Het is verkrijgbaar op de site van Eric Coolen.

Giclée Print

Godfried Bomans Naam Portret

Deze giclée print 5.299 keer Bomans verschijnt in een beperkte oplage van 10 stuks genummerd en gesigneerd door Stefan de Groot. Het is gedrukt op geschept papier en heeft een preeg (diepdruk). Het formaat is 42 cm – 59,4 cm (A2-formaat). Het is te bestellen in de shop op deze site.