Stefan de Groot

Stefan de Groot / Kwab Nijlpaard  / Kwab en het refrigeraat nieuwe tekeningen
Kwab en het refrigeraat van Stefan de Groot

Kwab en het refrigeraat nieuwe tekeningen

Kwab en het refrigeraat was een stripalbum dat verscheen in 1994. Stefan de Groot schreef en tekende het verhaal. In november 2022 zal de heruitgave verschijnen van dit stripverhaal met nieuwe tekeningen en teksten. Hier is een voorproefje te zien van de heruitgave.

Kwab en het refrigeraat

Kwab en het refrigeraat omslag 2022

Kwab en het refrigeraat omslag 2022

 

Het stripalbum was een tekst strip. Het was het vierde album waarin Kwab Nijlpaard verscheen. Het stripverhaal was een ode aan de strips uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Na de serie De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol, keert Kwab weer terug met Anton Mol. Kwab leert voor butler om de huishoudelijke taken bij te houden in de villa. Anton Mol gaat op ontdekkingsreis en geeft Kwab de verantwoordelijkheid om op de villa te passen. Kwab komt tot een verschrikkelijke ontdekking.

Ode aan Toonder

Striptekenaar Stefan de Groot is op het moment bezig om het verhaal te hertekenen in de stijl van de Toonder Studios. Het verhaal wordt een ode aan Marten Toonder en de Toonder tekenaar Piet Wijn. Wijn tekende meerdere stripseries voor de Toonder Studios waaronder de Panda dagstrip, Koning Hollewijn en de Tom Poes dagstrip. Hij was tevens de tekenaar van de stripserie Douwe Dabbert die hij samen met scenarist Thom Roep maakte.

Nieuwe tekeningen

Kwab en het refrigeraat pagina 4 door Stefan de Groot

‘Kwab en het refrigeraat’ pagina 4

 

“Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Zeker de periode vanaf 1971. In de jaren tachtig volgde ik ook de Panda strip in de krant. Ik heb nog een plakboek liggen met de strips die ik uit de krant knipte. Een andere tekenaar die ik enorm bewonder is de Amerikaanse striptekenaar Walt Kelly van de strip Pogo. Deze tekenaar was ook een inspiratie voor Marten Toonder en de striptekenaars die bij de Toonder Studios werkten. Als tekenaar ontwikkel je steeds. Ik ga alle Kwab albums opnieuw uitgeven voor de Nederlandse en Engelse markt. Toen ik naar de oude tekeningen keek van Kwab en het refrigeraat zag ik zoveel dingen die ik nu beter zou kunnen tekenen. Ik heb daarom besloten om het verhaal opnieuw te tekenen met als inspiratiebronnen Marten Toonder, Piet Wijn en Walt Kelly.”

Kwab en het refrigeraat pagina 7

Kwab en het refrigeraat pagina 7

 

Kwab en het refrigeraat wordt uitgegeven door Creative Cave Publishers en zal verschijnen in november 2022.