Stefan de Groot

Stefan de Groot / Nieuws  / BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort
BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort

BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort

BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort

Voor Zandvoorts Museum maakte gast-conservator Stefan de Groot de tentoonstelling BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort. De tentoonstelling is van 8 maart t/m 30 juni te zien in Zandvoorts Museum.

Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog

Zandvoort heeft de meeste bunkers in Nederland. Verstopt onder het zand, vormen ze de heuvels van de Zandvoortse duinen. De bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall. Ze werden gebouwd langs de westkust van Europe als verdedigingslinie tegen de geallieerden.Tegenwoordig worden enkele bunkers gebruikt als schuilplaats voor vleermuizen en als vakantiewoningen. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het verborgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is bedoeld om meer inzicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. Ten eerste wordt er ingegaan op de hoge opkomst van de NSB in het dorp. De deportatie van de Zandvoortse Joden in 1942. Daarna de evacuatie van 82% van de inwoners. En uiteindelijk de sloop van Zandvoort voor de bouw van de Atlantikwall en de verdedigingslinie.

Wat is er te zien?

Bunkers Het verborgen verleden van Zandvoort Zandvoorts MuseumIn de tentoonstelling zijn objecten te zien uit particuliere collecties en van Bunkermuseum IJmuiden. Foto’s uit de archieven van Zandvoorts Museum en andere collecties. De documentaire Het verborgen verleden van Zandvoort. 3D animaties van vliegtuigen en interactieve kaarten van de bunkers in Zandvoort. Naast de tentoonstelling zijn er drie fotoexposities met foto’s van Dik Bol, Walter Sans en Koen van der Lee. Alle onderdelen van de tentoonstellingen zijn puzzelstukjes die het verhaal van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog  op een boeiende manier vertellen.

Stefan de Groot

Multimediakunstenaar  Stefan de Groot verzorgt tentoonstellingen voor musea. Eerder maakte hij voor Zandvoorts Museum de succesvolle tentoonstelling We gaan naar Zandvoort een digitale reis van verleden naar heden. Hij werkte ook mee aan de Sissi tentoonstelling en Magic Moments. Voor Verwey Museum Haarlem werkte hij mee aan de tentoonstelling Allemaal Haarlemmers en Haarlem 1572-1573 De stad belegerd en verdedigd.

BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort
Zandvoorts Museum
Swaluestraat 1, Zandvoort
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11:00 -17:00 uur
Swaluëstraat 1, Zandvoort
023-2050972
info@zandvoortsmuseum.nl