Stefan de Groot

Stefan de Groot / Interview  / BUNKERS tentoonstelling De Zandvoortse Courant
BUNKERS tentoonstelling De Zandvoortse Courant

BUNKERS tentoonstelling De Zandvoortse Courant

BUNKERS tentoonstelling De Zandvoortse Courant

Op 14 maart 2024 verscheen een artikel over de opening van de tentoonstelling BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort in De Zandvoortse Courant. Op 9 maart was de opening van de tentoonstelling BUNKERS: Het verborgen verleden van Zandvoort in Zandvoorts Museum. De opening werd gedaan door burgemeester Moolenburgh. Gastconservator Stefan de Groot maakte het concept van de tentoonstelling en deed samen met Anne Marion Cense onderzoek naar het Tweede Wereldoorlog verleden van Zandvoort. De tentoonstelling is te bezoeken van 8 maart t/m 30 juni 2024.

Zandvoort heeft de meeste bunkers in Nederland. Verstopt onder het zand, vormen ze de heuvels van de Zandvoortse duinen. De bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall. Ze werden gebouwd langs de westkust van Europe als verdedigingslinie tegen de geallieerden.Tegenwoordig worden enkele bunkers gebruikt als schuilplaats voor vleermuizen en als vakantiewoningen. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het verborgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is bedoeld om meer inzicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. Ten eerste wordt er ingegaan op de hoge opkomst van de NSB in het dorp. De deportatie van de Zandvoortse Joden in 1942. Daarna de evacuatie van 82% van de inwoners. En uiteindelijk de sloop van Zandvoort voor de bouw van de Atlantikwall en de verdedigingslinie. In de tentoonstelling zijn objecten te zien uit particuliere collecties en van Bunkermuseum IJmuiden. Foto’s uit de archieven van Zandvoorts Museum en andere collecties. De documentaire Het verborgen verleden van Zandvoort. 3D animaties van vliegtuigen en interactieve kaarten van de bunkers in Zandvoort. Naast de tentoonstelling zijn er drie fotoexposities met foto’s van Dik Bol, Walter Sans en Koen van der Lee. Alle onderdelen van de tentoonstellingen zijn puzzelstukjes die het verhaal van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog  op een boeiende manier vertellen.