Stefan de Groot

Stefan de Groot / Horus Hippo  / Interview NH Nieuws Stefan de Groot
Interview NH Nieuws Horus Hippo

Interview NH Nieuws Stefan de Groot

Interview NH Nieuws Stefan de Groot

Tijdens Stripdagen Haarlem 2024 werd ik geïnterviewd door NH Nieuws in stripwinkel Jopo de Pojo.Hieronder is het artikel te lezen en een link naar het video interview.

Artikel NH Nieuws

Al zeker dertig jaar maakt Stefan de Groot uit Haarlem striptekeningen. Vandaag – tijdens de Haarlemse Stripdagen – konden Haarlemmers live meekijken tijdens het tekenen van het nieuwe stripboek van De Groot. Dit gebeurde vanuit de iconische Jopo de Pojo stripwinkel in de Kleine Houtstraat. Vanuit heel Europa kwamen bezoekers naar de Haarlemse Stripdagen, die gisteren al van start ging. De liefde voor stripboeken begrijpt De Groot als geen ander. “Het verschil met strips is dat je wat langer op een plaatje kan hangen”, legt de striptekenaar uit. “Film dicteert gewoon hoe lang iets in beeld is, maar als je een strip leest, kun je nog even de tijd nemen. Je kunt eigenlijk zelf het tempo bepalen hoe snel je iets tot je neemt.” Het maken van een nieuwe strip begint vaak met een figuurtje, maar soms ook met een tekst. “Je creëert zo je eigen wereld, waarin je je helemaal kan verliezen.” Als striptekenaar ben je eigenlijk de regisseur en cameraman van het beeldverhaal, vertelt De Groot. “Je bepaalt ook het tempo van het verhaal en wat de uitsnede is. Dat is heel leuk.”

Kleinere wereld

De Groot zegt dat hij – ondanks de grote opkomst bij de Haarlemse Stripdagen – merkt dat de wereld van stripboeken krimpt. “Het verplaatst zich een beetje van boeken naar online.” Daardoor laat de striptekenaar zich zeker niet uit het veld slaan. De Groot doet daarnaast andere dingen; zo maakt hij ook animatie en is betrokken bij verschillende exposities. “Het gaat om verhalen vertellen. Je moet niet te veel blijven hangen in de oude manier, maar met de tijd meegaan.”

Het video interview is te zien op de site van NH Nieuws.