Stefan de Groot

Stefan de Groot / Horus Hippo  / Recensies Horus Hippo alias Kwab
Recensies Horus Hippo alias Kwab

Recensies Horus Hippo alias Kwab

Recensies Horus Hippo alias Kwab

Recensies Horus Hippo alias Kwab. De graphic novel Horus Hippo alias Kwab van Stefan de Groot heeft positieve recensies gekregen in Nederland en België. Het is deel 1 uit de serie ‘Wereld van WatAls?. Hieronder enkele quotes van de recensies met links naar de volledige recensies.

Stripweb BE

Deze bijzondere uitgave brengt niet alleen een verloren stukje Nederlandse animatiegeschiedenis opnieuw tot leven, maar luidt ook de terugkeer in van een geliefde stripreeks.

Volledige recensie Stripweb

Stripspeciaalzaak BE

In het eerste deel van Wereld van WatAls? herneemt hij de oudere verhalen Kwab van het Witte Doek (1996) en Kwab en de Wereld van WatAls?: De Retroflits (1999) met zijn personages en met nieuwe tekeningen en teksten. Het is echter meer dan een heruitgave. Stefan de Groot voegt er een metalaag aan toe en verwerkt het fictieve tekenfilmverleden van Horus Hippo én zichzelf in de verbindende verhalen.

Volledige recensie Stripspeciaalzaak BE

Stripschap

Hoewel alles bedrieglijk authentiek overkomt zitten we naar knappe namaak te kijken, op zichzelf al indrukwekkend. Je hebt toch constant het gevoel op het verkeerde been te staan. En dan nu die nieuwe boeken, althans, één boek in twee edities. Met een kadervertelling waarin Stefan zelf in gevecht gaat met zijn schepping, met een animatie in de vorm van een ‘duimboekje’ waarbij je de pagina’s langs je duim laat glippen en je een bewegend beeld creëert, een dossier met historisch materiaal en wat niet al. Het is een bonte verzameling van strip, animatie en documentatie. Wie geen genoeg kan krijgen van dit spel van Stefan Groot kan een mooi boek/mooie boeken toevoegen aan zijn verzameling. En het is deel 1 van 5, er komt dus nog meer aan!

Volledige recensie Stripnieuws

Bob Fish Presents

Stefan de Groot is in Brussel geboren, maar hij is een Nederlander en woont in Haarlem. In het boek brengt hij Horus Hippo weer tot leven in een Coco The Clown meta-manier. De stijl is in de traditie van Marten Toonder, Max Fleischer, Disney en Felix the Cat. Het meeste interessante onderdeel vind ik het dossier over de geschiedenis van Teekenfilmfabriek Hollandia. Alhoewel ik niet weet waar realiteit stopt en fictie begint, vind ik het een inspirerend boek en ben ik benieuwd naar de avonturen van deze Golden Age funny animals!

Bob Fish Presents op Instagram

9e Kunst

Dit boek is doordrenkt met persoonlijkheid, tot op het punt dat het bijna voelt alsof je met De Groot aan tafel zit, terwijl hij zijn familieverhaal deelt. De metalaag – waarin hij zichzelf als maker een rol geeft – maakt het intiem, al voelt die soms wat zwaar. Dit is geen standaard project, het is een eerbetoon dat met zorg en toewijding is gemaakt. Visueel is het een plaatje. De tekeningen balanceren tussen een retro charme die doet denken aan oude Disney-cartoons en een moderne graphic-novel-aanpak. De composities en lijnen zijn uitnodigend en speels. Wat na afloop blijft hangen, is het gevoel dat dit project meer is dan een strip. Het is een dialoog met het verleden, een monument voor de nalatenschap van Marinus Hollanders, en een hartverwarmend werk dat tot in de details met liefde is gemaakt.

Volledige recensie 9e Kunst