Over Stefan de Groot
Stefan de Groot Hand Apple Pencil iPad Pro

Stefan de Groot is een Nederlandse multimedia kunstenaar en een freelance illustrator uit Haarlem.  Hij werd  geboren in Brussel in 1968.

Met meer dan 25 jaar ervaring vertelt hij verhalen in tekst, beeld en film. In 2016 werd De Groot genomineerd voor de Kunst- en Cultuurprijs De Olifant. Hij schildert in een impressionistisch realistische stijl op de iPad. Naast het schilderen stelt hij ook tentoonstellingen samen met uiteenlopende onderwerpen. Hij is een specialist in het digitaal schilderen op de iPad en geeft workshops en maakt video tutorials op YouTube. Zijn video’s zijn al meer dan 3 miljoen keer bekeken. Hij publiceerde meerdere boeken over het digitaal schilderen. Apple nodigde hem uit om met de komst van de iPad Pro en Apple Pencil een demonstratie te geven in Amsterdam. Het vrije werk van Stefan de Groot kenmerkt zich door de lichtinval en schaduwpartijen. In de serie LookUp Haarlem schilderde hij details van gebouwen in Haarlem. Voor het Zandvoorts Museum maakte hij de succesvolle tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort! ‘ Hiervoor maakte hij gebruik van nieuwe technieken. Hoogtepunt van de tentoonstelling was Panorama Zandvoort, een levend panorama van Zandvoort. Voor Museum Haarlem maakte hij de geschilderde animatie ‘Het Spaarne Stroomt’ op de muziek van Boudewijn de Groot. Op het moment is de Groot bezig met voorbereidingen voor nieuwe museum tentoonstellingen. Op deze site is zijn vrije werk te zien en te koop.

Portret kunstenaar Stefan de Groot

Haarlems Dagblad

Maar niet alleen de tijdsdruk maakt dat dit De Groots imposantste werk tot nu toe is. In de lichtvoetige dans die de geanimeerde beelden boven de muziek uitvoeren valt het niet direct op, maar de complexiteit van de verschillende technieken is duizelingwekkend.

Het Parool

Digitaal kunstenaar Stefan de Groot (50) maakte een tentoonstelling over het aloude retourtje Amsterdam-Zandvoort. Met een hoofdrol voor de Blauwe Tram.

Patrick Meershoek

Artikel Kunst&Cultuur Magazine

Mijn eigen werk is een vrijplaats om nieuwe ideeën uit te proberen

Stefan de Groot

Haarlems Dagblad

De Groot geldt als pionier en autoriteit op het gebied van schilderen op de iPad.

Richard Stekelenburg

Zandvoorts Museum

‘Het Zandvoorts Museum zet zich in voor het erfgoed van Zandvoort, dat via het spoor sterk verbonden is met Amsterdam, Haarlem en omgeving. Wij willen dit op een toegankelijke en vernieuwende manier presenteren en het werk van Stefan de Groot biedt hiervoor een prachtige mogelijkheid.’

Hilly Jansen, directeur Zandvoorts Museum